Nieuws over vertalingen en taal

Mensen die meerdere talen beheersen hebben bredere blik op de wereld

Mensen die meerdere talen beheersen hebben bredere blik op de wereld

Volgens Panos Athanasopoulos van de Newcastel University kijken mensen die meerdere talen spreken anders tegen de wereld aan, ze zouden de wereld met een bredere blik bekijken. Athanasopoulos, die zelf naast Grieks ook Engels spreekt deed een onderzoek naar het waarnemingsvermogen van mensen die meerdere talen beheersen en mensen die één taal beheersen.  Athanasopoulos keek naar mensen die alleen Japans, of alleen Engels of beide talen beheersten en wat hun kleurwaarneming was.
Kijken naar kleurwaarneming is volgens Athanasopoulos een goede manier om iemands waarnemingsvermogen te meten omdat er grote verschillen zijn in de manier waarop talen de kleuren van de regenboog indelen.  Zo zijn er bijvoorbeeld in het Japans verschillende termen voor lichtblauw (mizuiro) en donkerblauw (ao) die in het Engels niet bestaan. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen die slechts een taal beheren  verschillende kleurstalen als gelijk zien en hetzelfde woord daarvoor gebruiken.
De mensen die alleen de Japanse taal beheersen blijken veel beter onderscheid te maken tussen verschillende tinten blauwe dan mensen die alleen de Engelse taal spreken. Engelstaligen die ook Japans spreken zijn ook goed in het maken van dit onderscheid. Hierbij geld dat de mensen die het Japans vaak in de praktijk toepassen ook beter de verschillende tinten van kleuren onderscheiden.

duitsnederlands

Reacties zijn gesloten.