Nieuws over vertalingen en taal

Vertalen op de telefoon

Vertalen op de telefoon

Als je snel wat woordjes of wat korte zinnen moet vertalen, heb je op internet en op de smartphone tegenwoordig een keur aan mogelijkheden. Je hebt bijvoorbeeld veel vertaalwebsites die voor dit soort wensen prima geschikt zijn.

In dit artikel bespreken we de vertaalmogelijkheden die je hebt wanneer je een kleine ‘vertaalwens’ hebt, of wanneer je bijvoorbeeld een buitenlandse tekst in hoofdlijnen wilt begrijpen. Als je hele grote lappen tekst of officiële documenten hebt die vertaal moeten worden, voldoen deze snelle internetoplossingen niet. Het is dan raadzaam om met een professioneel vertaalbureau te werken, zoals bijvoorbeeld Concorde.nl.

Naast deze websites heb je natuurlijk nog het alom bekende én geprezen Google Translate, zowel op internet als in app-vorm. Hoewel deze service zeker niet perfect is, is het een uitstekend instrument om snel begrip van een buitenlandse tekst te krijgen.

Concurrentie

Ondanks dat er dus al veel mogelijkheden zijn om gratis woorden en zinnen te vertalen, is er nu weer een nieuwe vertaal-app op de markt gekomen: Instant Translate.

Instant Translate gebruikt de database van Google en ondersteunt ruim 90 talen, waaronder uiteraard het Nederlands. De app heeft spraakherkenning en werkt natuurlijk ook met tekst. Zoals de naam van de app al aangeeft, krijg je meteen de juiste vertaling te zien wanneer je een tekst intypt of inspreekt, vandaar de ‘instant’ in de naam. Je kunt overigens ook op de vertaling klikken om te luisteren hoe het in de vreemde taal moet worden uitgesproken. Wel zo handig wanneer je net een woord naar het Pools hebt vertaald en je ziet een ‘l’ met een streepje erdoor staan of een ‘c’ met een streepje erboven.

De app werkt dus goed. De database met talen (en met woorden) is groot en de uitspraakfaciliteit is ook goed. De populariteit blijkt dan ook uit het feit dat de app inmiddels al 3 miljoen keer gedownload is.

Prijs: € 1,99.

admin

Reacties zijn gesloten.