Nieuws over vertalingen en taal

Slecht beheer van Duitse taal

Slecht beheer van Duitse taal

Het Nederlandse bedrijfsleven loopt jaarlijks miljarden euro’s mis omdat veel mensen de Duitse taal niet goed beheersen.
Onder de Nederlandse scholieren is Duits niet echt populair, een groot deel (61%) vindt Duits geen mooie taal. Daarnaast blijkt maar liefst 71% helemaal niks met Duitsland te hebben. Omdat er steeds minder kennis is van de Duitse taal in het Nederlandse bedrijfsleven loopt het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks veel inkomsten mis. Het Duitsland Instituut in Amsterdam (DIA) voerde een onderzoek uit op veertien scholen in Nederland onder 1071 HAVO /VWO studenten.
Er werd in 2010 voor bijna 90 miljard geëxporteerd vanuit Nederland naar Duitsland. Dat is voor Nederland meer dan de export naar de VS, Frankrijk en Engeland samen. Alvorens het DIA kan Nederland het zich mede hierdoor niet permitteren om de kennis van de Duitse taal te verwaarlozen.
Waar de scholieren 20 jaar geleden nog negatieve gevoelens jegens Duitsland houden is deze houding echter wel veranderd. Scholieren hebben geen negatieve gevoelens meer, maar vinden het land en ook de taal niet boeiend. Van alle onderzochte studenten vindt slechts 36% Duitsland interessant. Het DIA raadt aan dat in het onderwijs tijdens Duitse lessen het belang van de Duitse taal voor onze economie meer moet worden uitgelicht. Het bedrijfsleven zou daarbij beter bij het onderwijs betrokken moeten worden
Momenteel wordt deze manier van onderwijs door 41 % van de leerlingen niet als interessant gezien. Om de interesse te vergroten zou meer aandacht moeten worden besteed aan de Duitse jongerencultuur, muziek, film en tv-komedies. Ook zouden studenten die Duits aan een lerarenopleidingen studeren een tijd van hun opleiding in Duitsland moeten verblijven, om zo meer kennis en enthousiasme over Duitsland en de taal te verkrijgen.

duitsnederlands

Reacties zijn gesloten.